Кандидатът-президентът на БСП Ивайло Калфин определи избора на ГЕРБ - министрите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова,  като „политическо безсилие”. Според социалиста двамата са „кукли на конци”, дирижирани от премиера Бойко Борисов и нямат своя визия за развитието на президентската институция.

Калфин допълни, че кандидатът на ГЕРБ ще му бъде основен опонент и въпреки че ще води положителна кампания, няма да му спести неудобни въпроси.
„Тази номинация е номинация на страха в ГЕРБ. Очевидно е, че там кризата с подготвени кадри е огромна. Те просто избраха двама министри заради техните рейтинги. Премиерът Бойко Борисов предложи кандидат за президент, който ще се обръща към него с „шефе”, коментира още кандидатът на БСП, цитиран от Дарик радио.

Той покани Росен Плевнелиев на дебат още следващата седмица.
"Аз не се притеснявам от рейтингите. Плевнелиев е политикът с висок рейтинг, който е известен с това, че строи една магистрала. Мисля, че не това са изискванията и очакванията на България за поста на държавен глава. Плевнелиев няма нито едно от качествата, които, ако попитате някой български гражданин, би казал, че очаква от държавния глава. Казвам го с цялото ми уважение към Плевнелиев, просто не всеки човек става за всяко място. Не от всяко дърво става свирка, казва народът", добави Калфин.

Независимият кандидат за президент Меглена Кунева приветства двойката на ГЕРБ и обяви, че се надява на смислен дебат, но заяви: "Притеснително е, че двама от министрите се изтеглят от правителството, това е безпрецедентно в европейските държави, още повече предвид станалото в здравеопазването, където има три смени и няма реализиран напредък", коментира тя, цитирана от "Фокус".
По-рано днес Кунева заяви, че кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да са надпартийни кандидатури.

"За да имаш добър противник, трябва да знаеш неговите политически възгледи. За съжаление мога да кажа, че всички 6 млн. избиратели, които могат да гласуват, не могат да кажат, че знаят политическите му възгледи", каза на свой ред лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който за втори път ще е претендент за "Дондуков" 2. Според него Плевнелиев е "един много симпатичен човек", но това не е достатъчно, за да бъде държавен глава.

"Това е бягство от отговорност, защото Плевнелиев пое ангажименти за строителството на магистрали, а аз такива не виждам", каза кандидат-президентът на "Съюз на десните сили" Румен Христов. По думите му кандидатът беше обявен твърде късно, а през последните два месеца и половина е била организиранаа силна ПР-кампания за него.

"Процесът на номинация на кандидат-президента на ГЕРБ се превърна в цяла епопея", каза пък президентът Георги Първанов малко преди да бъдат обявени кандидатите на управлеващите, съобщи bTV.
"Все пак аз твърдя, че днешното събитие - годишнината от Тутраканската епопея, е доста по-значима, за да мога да коментирам нещо по-различно. Това, което мога да кажа принципно, че аз се отнасям уважително и ще го правя до края на кампанията към всяка кандидат-президентска двойка, независимо откъде идва номинацията", каза още Първанов.